Pri dlhodobých chronických zdravotných problémoch odporúčame naším klientom pozrieť sa, ako to vyzerá s pomerom omega-3 a omega-6 mastných kyselín v ich tele. Dostávame tak ďalšiu dôležitú informáciu, ktorá pomáha posunúť regeneráciu na vyššiu úroveň.

Nakoľko na slovenskom trhu je dostupných viacero možností otestovania hodnôt mastných kyselín s rôznymi doplnkovými informáciami, pre našich klientov ponúkame poradenstvo zamerané na doporučenie správneho typu testu na základe ich zdravotného stavu. Klient má tak istotu, že si vybral správny test a nekúpil napríklad zbytočne predraženú verziu, ktorá mu nemusí poskytnúť správne výstupy.

 

A prečo je vlastne pomer omega mastných kyselín tak dôležitý?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny ovplyvňujú mnohé životne dôležité telesné funkcie. Poskytujú telu živiny, ktoré rozvíjajú a chránia bunky. Pomáhajú znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi, ktorého vysoké hodnoty sú rizikové pre rozvoj ochorení srdca, ciev a mozgu. Ich príjem potrebujú aj naše oči – chránia ich pred degeneráciou makuly. Mnohé epidemiologické štúdie a klinické testovania ukázali vplyv príjmu omega-3 mastných kyselín na rôzne ochorenia ako sú srdcovo-cievne choroby, rakovina, astma, reumatoidná artritída, osteoporóza a ďalšie. 

Vedeli ste? Liečba omega-3 polynenasýtenými mastnými kyselinami môže podľa výsledkov klinických štúdií pomôcť znížiť symptómy u pacientov s klinickou úzkosťou.

Omega-6 a omega-3 však nemajú rovnakú funkciu!

Omega-6 mastné kyseliny sú označované ako PREzápalové ich nadbytok môže spôsobovať problémy a to aj vo forme chronických zápalov. Samozrejme, určitá forma zápalu je v tele nevyhnutná. Pomáha chrániť vaše telo, je to také brnenie pred infekciou a zranením, ale keď už je ho moc, tak môže spôsobiť vážne poškodenie a prispieť k ochoreniam, alebo sa z nej stane chronický zápal. Chronický zápal je jednou z hlavných príčin najzávažnejších moderných ochorení, vrátane ochorení srdca, metabolického syndrómu, cukrovky, artritídy, Alzheimera a mnohých typov rakoviny. (2)

Nadbytok omega-6 má za následok:

  • Zlá priepustnosť a vstrebatelnosť hormónov a živín: kyslík, glukóza, vitamíny, minerály

  • Nedostatočná látková výmena na bunkovej úrovni.

  • Zlá detoxikácia.

  • Protizápalové prostredie v bunkách.

  • Problémy pri učení.

  • Výkyvy nálad.

  • Zhoršená pamäť.

Omega-3 mastné kyseliny sú označované ako PROTIzápalové.

Podieľajú sa na:

 
  • podpora správnej funkcie mozgu

  • protizápalový efekt

  • antibakteriálny efekt

  • posilnenie imunity

  • zniženie zrážanlivosti krvi a i.

Pre viac informácií vám doporučujeme prečítať si nasledovný článok.